Mersin’deki Akdeniz Foku “Yağmur” Tedavi Edilerek Doğal Yaşamına Geri Bırakıldı
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre nesli kritik derecede tehdit altında olan Akdeniz fokları takip altında. Türkiye kıyılarında tespit edilen 120’den fazla bireyden biri olan bir yavru fok, 10 gün önce Hatay DKMP Müdürlüğü ekipleri tarafından bitkin halde bulundu.
Veteriner hekim gözetiminde Mustafa Kemal Üniversitesi Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne nakledilen yavru fok, tedavisinin ardından “Yağmur” ismi verilerek tekrar Mersin’e getirildi. DKMP Müdürlüğü ekipleri, ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü, Sualtı Araştırmaları Derneği ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ile dalgıçlar eşliğinde fokun yaşam alanına geri bırakıldığı belirtildi.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Meltem Ok, Türkiye kıyılarında bulunan Akdeniz fokları hakkında bilgi verdi. Dr. Ok, Mersin, Antalya ve Hatay Antakya kıyılarında yoğun bir şekilde çalıştıklarını ve Mersin’de 25’ten fazla bireyin tespit edildiğini belirtti.
Dr. Ok, “Doğu Akdeniz’de ise 50’den fazla tanımlı bireyimiz var. Foto kapanlarla yuvalarda takip ediyoruz. Türkiye kıyılarında 120’den fazla Akdeniz foku bulunması sevindirici ve önemlidir” dedi.